BLOGI

Vieraita tulossa - mitä teen?

Lauantai 25.1.2020 klo 11:50 - Tuula Korhonen

Nexus_aino_siivoaa_kotona_nuorena_senioriapu_2_square.pngAino miettii, että mitä väliä sillä on, jos kotona on sotkuista tai likaista? ”Olen itsekin väsynyt ja nuhjuinen: koti on vain minun näköiseni! ”

”On ollut kurainen talvi, eteisen matto on siksi kurainen. Joulutavaroita on tuotu sisään ja viety ullakolle, joten vähän on karissut kiiltävää ympäri asuntoa. Kuka uskaltaa katsoa, miten paljon pölyä tv:n takana tai kirjahyllyssä on? Sitä en halua tietääkään, mitä villakoiria sängyn alta löytyy”, tuumii Aino.

Joskus pöly toki aivastuttaa. Pojalleen Aino kertoo silti siivoavansa säännöllisesti. Todellisuudessa tilanne on se, että jo painavan imurin komerosta nostaminen tuntuu ylivoimaiselta. Maahan kumartuminen ahdistaa ja jakkaralle kiipeäminen huimaa. Kerran Aino ikkunoita pestessään putosi alas.

”Apua, Marja-serkku Forssasta soitti ja tahtoo tavata minut Helsingissä käydessään! Mitä teen?” Tiskipöydälle on kertynyt tiskejä. Auringon säteet paljastavat, ettei ikkunoita ole pesty aikoihin. ”Entä kylpyhuone, se minua kyllä inhottaa, kun vessa ja suihkutilat eivät ole niin puhtaita kuin mihin aiemmin olen tottunut.”

”Ei tänne voi ketään kutsua, enkä minä jaksa lähteä muualle.” Mitähän kekseliäs Aino keksii tilanteen ratkaisemiseksi?

Kuinka moni seniori asuukaan sellaisessa kodissa, jossa ei toivoisi asuvansa. Ei muuten, mutta puhtauden puolesta. Kun koti on likainen, on oma olokin helposti nukkavieru.

Nexus-senioripalvelut haluaa tarjota apuaan, olipa kyseessä siivous tai ikkunanpesu.

LUE LISÄÄ SIIVOUSPALVELUISTA (alk. 160€/kk)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: seniori, siivous, siivouspalvelu, koti

Hukassa juna-asemalla

Torstai 19.12.2019 - Tuula Korhonen

Juna-asemalla-Nexus-blogi.png”Mitä, junalippujen ostopaikka on suljettu? Ainahan se toimisto on tässä ollut!”, Aino huudahtaa. Hän kääntyy ympäri ja näkee hampurilaispaikan, jota ei ennen ole ollut. Ei, sieltäkään ei saisi junalippuja. Näkyy lähellä joitain masiinoja, mutta Aino ei uskalla käyttää niitä: nehän voisivat mennä sekaisin ja nielaista kortin, kuten kävi pankkiautomaatillakin.

Aino lähtee kotiinsa ja avaa television. Sieltä ei tule mitään kiinnostavaa. Oikeasti Aino olisi halunnut lähteä siskonsa luokse Ouluun, mutta matkanteko tyssäsi lyhyeen.

Ainon tarina on tavallinen. Ympäristö muuttuu ja tekniikka valtaa alaa. Jos Ainolla olisi ollut junalippu, olisiko hän löytänyt oikeaan junaan ja junavaunuun? Vai olisiko hän löytänyt itsensä Moskovaan menevästä junasta? Jo lippuautomaattien kanssa taistelu käy työstä. Moni ikäihminen ei edes yritä ja jää suosiolla kotiinsa katsomaan televisiota. Näin elinpiiri kutistuu ja sosiaaliset suhteet latistuvat.

Ainolla ei ollut saattajaa, sillä hänen poikansa asuu kauempana. Ainolle olisi kuitenkin voitu tilata ulkopuolinen saattaja. Saattaja, joka pitää Ainosta kiinni ja katsoo, että hän löytää oikean junavaunun ja istumapaikan.

Nexus-senioripalvelut auttaa junalippujen hankkimisessa ja tarjoaa saattajapalveluita. Kun ongelmalliseksi koettuja asioita ratkotaan yhdessä, alkavat mutkat suoristua. Suunnitelmista kannattaa pitää kiinni, jotta sisarukset pääsevät jälleen näkemään toisensa. Ei Ainon ole pakko viettää joulun välipäiviä sohvaperunana. Myös Ainon poika voi huokaista helpotuksesta, kun hän tietää, että hänen äidistään pidetään hyvää huolta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: seniori, eksyminen, matkustaminen, asuminen

Tiesitkö, että Helsingillä on ikäohjelma?

Maanantai 18.11.2019 - Tuula Korhonen

Nexus-blogi-ika-ohjelma-square2.pngHelsinkiläisistä 75-vuotta täyttäneistä puolet on onnellisia ja puolet kokee terveyden hyväksi. Joka toinen siis. Näin Stadin hytebarometrin mukaan. Onko tämä riittävää, mitä asialle voi tehdä?

Liikkumisohjelmassa haastateltujen senioreiden mukaan "Vapaus elää omannäköistä elämää tekee elämästä elämisen arvoisen".

Harmaassa maanantaiaamussa stadin ikäohjelman esittely.

#stadin #hyte #seniori #koti #itsenäisyys #turvallisuus

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: seniorit, helsinki, palvelut, koti

Kaksi huolta yhdistävät yksin kotona asuvan seniorin ja omaisen

Perjantai 8.11.2019 klo 12:03 - Tuula Korhonen

Nexus-blogi-seniori-yksin-kotona-square.pngYhdistäviä huolia ovat: onko kotona kaikki ja hyvin ja onko kotona asuminen vielä turvallista. Erityisen suuri on huoli, kun omainen asuu toisella paikkakunnalla eikä voi käydä läheisen kotona arvioimassa tilannetta. Usein seniori kertoo puhelimessa asioiden olevan paljon paremmin kuin ne ovatkaan. Omaisia ei haluta huolestuttaa tai läheinen ei osaa arvioida omaa tilannettaan. On myös ahdistavaa, kun senioriin ei saa kännykällä yhteyttä. Ei tiedä mikä hänen on, onko kaatuneena kotona vai kännykkä vain jäänyt lataamattSaatavissa on esimerkiksi seniorin taskussa pidettävä hälytin, jonka välityksellä omainen voi seurata läheisen elämää kotona ja lähiympäristössä. Omaiselle välittyy tieto, jos akku on loppumassa, seniori poistuu liian kauas kotoaan tai kaatuu. Ongelmatilanteen sattuessa voi pyytää ulkopuolisen avun paikalle. Tällainen ratkaisu vähentää omaisen ja läheisten huolta ja lisää turvallisuuden tunnetta. Yksin huolien ja turvattomuuden kanssa ei kannata jäädä, apua löytyy!

Seniori kokee turvattomuutta ja yksinäisyyttä, kun ei ole varma onko hänen elämänsä hallinnassa. Asian voi ratkaista perinteisesti tai tekniikalla. Seniorin luona voidaan käydä säännöllisesti tai seurata elämää teknisesti. Paras ratkaisu on varmasti näiden yhdistelmä. Omainen saa tiedon mitä läheisen elämään kuuluu ja tietää hänen olevan turvassa. Teknisiä ratkaisuja ei kannata säikähtää tai pitää käyttöönottoa mahdottomana. Iso ongelma on kuitenkin vaihtoehtojen moninaisuus: kuka jaksaa ja ehtii perehtyä eri toimittajien palveluihin.

Jatkossa tällä sivulla lisää ratkaisuja muistisairaan turvalliseen kotona asumiseen, seniorin digiturvallisuuteen, kodin ja ympäristön sekä ulkona liikkumisen turvallisuuteen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: seniori, omainen, huoli, kotona, asuminen