BLOGI

Terveellinen ruokavalio - toteutuuko se?

Keskiviikko 4.3.2020 klo 15:13 - Tuula Korhonen

Kuinka tärkeää ruoka onkaan meille kaikille! Ruualla ja ravitsemuksella on oleellinen merkitys sille, kuinka voimme ja jaksamme. Tiedämme, kuinka

tärkeää säännöllinen ja terveellinen ruokailu muutaman tunnin välein on. Hyvän ravitsemuksen tavoitteena on turvata riittävä energian ja ravintoaineiden saanti. THL lisää, että hyvä ravitsemustila voi myös ehkäistä sairauksien puhkeamista sekä edistää toipumista. Ikäihmisten energiantarve on pienempi kuin työikäisillä. Ravintoaineiden tarve sen sijaan voi jopa nousta iän karttuessa.

Puuroa, marjoja, salaattia, kanaa ja maitoa…? Käytännössä hyvä ravitsemus ei monella seniorilla kuitenkaan toteudu. Duodecimin mukaan proteiineja saadaan liian vähän. Suurin riski on koti- ja laitoshoidon piirissä olevilla: heistä moni on aliravittu.

Jos ruoka ei edes maistu, on sanomattakin selvää, ettei ravitsemus ole suositusten mukaista. Ruokahalu voi ikääntymisen myötä heikentyä. Ei välttämättä ole nälkä eikä tee mieli syödä. Duodecim muistuttaa, että myös runsas lääkitys voi huonontaa ruokahalua. Alakuloisuus ja muistisairaudetkin vaikuttavat asiaan. Muistin heiketessä syöminen voi välillä unohtua kokonaan. Hampaiden ja suun ongelmat voivat vaikeuttaa syömistä. Myös aloitekyvyn väheneminen heikentää hyvän ravitsemuksen toteutumista. Omaiset voivat ostaa viikonloppuna jääkaapin täyteen ruokaa ja samat ruuat löytyvät jääkaapista seuraavana viikonloppuna.

Terveellinen ruokailu kotona on itse asiassa monimutkainen prosessi. Pitää ensin pohtia, mitä haluaa syödä. Täytyy käydä kaupassa ja valita ruokatavarat, maksaa, tuoda ruoat kotiin ja vielä valmistaa ateria. Kauppaan ja ruoan valmistukseen on kuitenkin mahdollista hankkia avustaja. Kaupungin kotihoidon kautta voi saada myös kauppakassipalvelun.

Monet seniorit syövät mikroaterioita. Onneksi niissä on nykyään valinnanvaraa. Mutta lounas ja illallinen mikroaterioista on tuskin kenellekään maustuva vuosia. Yksi ratkaisu on Menumat-automaatti. Maukasta ruokaa voi tilata lisäksi kotiin esimerkiksi Woltin tai Foodoran kuljettamana. Toki ruoka maistuu myös seurassa: senioreille on olemassa esimerkiksi kokkauskerhoja.

Ikäihmisen ravitsemus on tärkeää, mutta toteutuvatko tavoitteet käytännössä? Pohditaan yhdessä vaihtoehtoja, jotta ravitsemusasiat saadaan kuntoon! Tuore crossaint lähileipomosta tuotuna saattaa olla juuri se tekijä, joka herättää jälleen seniorin ruokahalun.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ruoka, seniori, senioripalvelut,

Vieraita tulossa - mitä teen?

Lauantai 25.1.2020 klo 11:50 - Tuula Korhonen

Nexus_aino_siivoaa_kotona_nuorena_senioriapu_2_square.pngAino miettii, että mitä väliä sillä on, jos kotona on sotkuista tai likaista? ”Olen itsekin väsynyt ja nuhjuinen: koti on vain minun näköiseni! ”

”On ollut kurainen talvi, eteisen matto on siksi kurainen. Joulutavaroita on tuotu sisään ja viety ullakolle, joten vähän on karissut kiiltävää ympäri asuntoa. Kuka uskaltaa katsoa, miten paljon pölyä tv:n takana tai kirjahyllyssä on? Sitä en halua tietääkään, mitä villakoiria sängyn alta löytyy”, tuumii Aino.

Joskus pöly toki aivastuttaa. Pojalleen Aino kertoo silti siivoavansa säännöllisesti. Todellisuudessa tilanne on se, että jo painavan imurin komerosta nostaminen tuntuu ylivoimaiselta. Maahan kumartuminen ahdistaa ja jakkaralle kiipeäminen huimaa. Kerran Aino ikkunoita pestessään putosi alas.

”Apua, Marja-serkku Forssasta soitti ja tahtoo tavata minut Helsingissä käydessään! Mitä teen?” Tiskipöydälle on kertynyt tiskejä. Auringon säteet paljastavat, ettei ikkunoita ole pesty aikoihin. ”Entä kylpyhuone, se minua kyllä inhottaa, kun vessa ja suihkutilat eivät ole niin puhtaita kuin mihin aiemmin olen tottunut.”

”Ei tänne voi ketään kutsua, enkä minä jaksa lähteä muualle.” Mitähän kekseliäs Aino keksii tilanteen ratkaisemiseksi?

Kuinka moni seniori asuukaan sellaisessa kodissa, jossa ei toivoisi asuvansa. Ei muuten, mutta puhtauden puolesta. Kun koti on likainen, on oma olokin helposti nukkavieru.

Nexus-senioripalvelut haluaa tarjota apuaan, olipa kyseessä siivous tai ikkunanpesu.

LUE LISÄÄ SIIVOUSPALVELUISTA (alk. 160€/kk)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: seniori, siivous, siivouspalvelu, koti

Hukassa juna-asemalla

Torstai 19.12.2019 - Tuula Korhonen

Juna-asemalla-Nexus-blogi.png”Mitä, junalippujen ostopaikka on suljettu? Ainahan se toimisto on tässä ollut!”, Aino huudahtaa. Hän kääntyy ympäri ja näkee hampurilaispaikan, jota ei ennen ole ollut. Ei, sieltäkään ei saisi junalippuja. Näkyy lähellä joitain masiinoja, mutta Aino ei uskalla käyttää niitä: nehän voisivat mennä sekaisin ja nielaista kortin, kuten kävi pankkiautomaatillakin.

Aino lähtee kotiinsa ja avaa television. Sieltä ei tule mitään kiinnostavaa. Oikeasti Aino olisi halunnut lähteä siskonsa luokse Ouluun, mutta matkanteko tyssäsi lyhyeen.

Ainon tarina on tavallinen. Ympäristö muuttuu ja tekniikka valtaa alaa. Jos Ainolla olisi ollut junalippu, olisiko hän löytänyt oikeaan junaan ja junavaunuun? Vai olisiko hän löytänyt itsensä Moskovaan menevästä junasta? Jo lippuautomaattien kanssa taistelu käy työstä. Moni ikäihminen ei edes yritä ja jää suosiolla kotiinsa katsomaan televisiota. Näin elinpiiri kutistuu ja sosiaaliset suhteet latistuvat.

Ainolla ei ollut saattajaa, sillä hänen poikansa asuu kauempana. Ainolle olisi kuitenkin voitu tilata ulkopuolinen saattaja. Saattaja, joka pitää Ainosta kiinni ja katsoo, että hän löytää oikean junavaunun ja istumapaikan.

Nexus-senioripalvelut auttaa junalippujen hankkimisessa ja tarjoaa saattajapalveluita. Kun ongelmalliseksi koettuja asioita ratkotaan yhdessä, alkavat mutkat suoristua. Suunnitelmista kannattaa pitää kiinni, jotta sisarukset pääsevät jälleen näkemään toisensa. Ei Ainon ole pakko viettää joulun välipäiviä sohvaperunana. Myös Ainon poika voi huokaista helpotuksesta, kun hän tietää, että hänen äidistään pidetään hyvää huolta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: seniori, eksyminen, matkustaminen, asuminen

Tiesitkö, että Helsingillä on ikäohjelma?

Maanantai 18.11.2019 - Tuula Korhonen

Nexus-blogi-ika-ohjelma-square2.pngHelsinkiläisistä 75-vuotta täyttäneistä puolet on onnellisia ja puolet kokee terveyden hyväksi. Joka toinen siis. Näin Stadin hytebarometrin mukaan. Onko tämä riittävää, mitä asialle voi tehdä?

Liikkumisohjelmassa haastateltujen senioreiden mukaan "Vapaus elää omannäköistä elämää tekee elämästä elämisen arvoisen".

Harmaassa maanantaiaamussa stadin ikäohjelman esittely.

#stadin #hyte #seniori #koti #itsenäisyys #turvallisuus

1 kommentti . Avainsanat: seniorit, helsinki, palvelut, koti

Kaksi huolta yhdistävät yksin kotona asuvan seniorin ja omaisen

Perjantai 8.11.2019 klo 12:03 - Tuula Korhonen

Nexus-square-Yhteinen-huoli.jpgYhdistäviä huolia ovat: onko kotona kaikki ja hyvin ja onko kotona asuminen vielä turvallista. Erityisen suuri on huoli, kun omainen asuu toisella paikkakunnalla eikä voi käydä läheisen kotona arvioimassa tilannetta. Usein seniori kertoo puhelimessa asioiden olevan paljon paremmin kuin ne ovatkaan. Omaisia ei haluta huolestuttaa tai läheinen ei osaa arvioida omaa tilannettaan.

On myös ahdistavaa, kun senioriin ei saa kännykällä yhteyttä. Ei tiedä mikä hänen on, onko kaatuneena kotona vai kännykkä vain jäänyt lataamatta. Saatavissa on esimerkiksi seniorin taskussa pidettävä hälytin, jonka välityksellä omainen voi seurata läheisen elämää kotona ja lähiympäristössä. Omaiselle välittyy tieto, jos akku on loppumassa, seniori poistuu liian kauas kotoaan tai kaatuu. Ongelmatilanteen sattuessa voi pyytää ulkopuolisen avun paikalle. Tällainen ratkaisu vähentää omaisen ja läheisten huolta ja lisää turvallisuuden tunnetta. Yksin huolien ja turvattomuuden kanssa ei kannata jäädä, apua löytyy!

Seniori kokee turvattomuutta ja yksinäisyyttä, kun ei ole varma onko hänen elämänsä hallinnassa. Asian voi ratkaista perinteisesti tai tekniikalla. Seniorin luona voidaan käydä säännöllisesti tai seurata elämää teknisesti. Paras ratkaisu on varmasti näiden yhdistelmä. Omainen saa tiedon mitä läheisen elämään kuuluu ja tietää hänen olevan turvassa. Teknisiä ratkaisuja ei kannata säikähtää tai pitää käyttöönottoa mahdottomana. Iso ongelma on kuitenkin vaihtoehtojen moninaisuus: kuka jaksaa ja ehtii perehtyä eri toimittajien palveluihin.

Jatkossa tällä sivulla lisää ratkaisuja muistisairaan turvalliseen kotona asumiseen, seniorin digiturvallisuuteen, kodin ja ympäristön sekä ulkona liikkumisen turvallisuuteen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: seniori, omainen, huoli, kotona, asuminen