BLOGI

Terveellinen ruokavalio - toteutuuko se?

Keskiviikko 4.3.2020 klo 15:13 - Tuula Korhonen

Kuinka tärkeää ruoka onkaan meille kaikille! Ruualla ja ravitsemuksella on oleellinen merkitys sille, kuinka voimme ja jaksamme. Tiedämme, kuinka

tärkeää säännöllinen ja terveellinen ruokailu muutaman tunnin välein on. Hyvän ravitsemuksen tavoitteena on turvata riittävä energian ja ravintoaineiden saanti. THL lisää, että hyvä ravitsemustila voi myös ehkäistä sairauksien puhkeamista sekä edistää toipumista. Ikäihmisten energiantarve on pienempi kuin työikäisillä. Ravintoaineiden tarve sen sijaan voi jopa nousta iän karttuessa.

Puuroa, marjoja, salaattia, kanaa ja maitoa…? Käytännössä hyvä ravitsemus ei monella seniorilla kuitenkaan toteudu. Duodecimin mukaan proteiineja saadaan liian vähän. Suurin riski on koti- ja laitoshoidon piirissä olevilla: heistä moni on aliravittu.

Jos ruoka ei edes maistu, on sanomattakin selvää, ettei ravitsemus ole suositusten mukaista. Ruokahalu voi ikääntymisen myötä heikentyä. Ei välttämättä ole nälkä eikä tee mieli syödä. Duodecim muistuttaa, että myös runsas lääkitys voi huonontaa ruokahalua. Alakuloisuus ja muistisairaudetkin vaikuttavat asiaan. Muistin heiketessä syöminen voi välillä unohtua kokonaan. Hampaiden ja suun ongelmat voivat vaikeuttaa syömistä. Myös aloitekyvyn väheneminen heikentää hyvän ravitsemuksen toteutumista. Omaiset voivat ostaa viikonloppuna jääkaapin täyteen ruokaa ja samat ruuat löytyvät jääkaapista seuraavana viikonloppuna.

Terveellinen ruokailu kotona on itse asiassa monimutkainen prosessi. Pitää ensin pohtia, mitä haluaa syödä. Täytyy käydä kaupassa ja valita ruokatavarat, maksaa, tuoda ruoat kotiin ja vielä valmistaa ateria. Kauppaan ja ruoan valmistukseen on kuitenkin mahdollista hankkia avustaja. Kaupungin kotihoidon kautta voi saada myös kauppakassipalvelun.

Monet seniorit syövät mikroaterioita. Onneksi niissä on nykyään valinnanvaraa. Mutta lounas ja illallinen mikroaterioista on tuskin kenellekään maustuva vuosia. Yksi ratkaisu on Menumat-automaatti. Maukasta ruokaa voi tilata lisäksi kotiin esimerkiksi Woltin tai Foodoran kuljettamana. Toki ruoka maistuu myös seurassa: senioreille on olemassa esimerkiksi kokkauskerhoja.

Ikäihmisen ravitsemus on tärkeää, mutta toteutuvatko tavoitteet käytännössä? Pohditaan yhdessä vaihtoehtoja, jotta ravitsemusasiat saadaan kuntoon! Tuore crossaint lähileipomosta tuotuna saattaa olla juuri se tekijä, joka herättää jälleen seniorin ruokahalun.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ruoka, seniori, senioripalvelut,