TURVALLISUUS

Kotikäynnit maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin

Turvallisuutta edistävät palvelut

Turvallisuutta lisäävät palvelut on ennakoitava ennen vahingon tapahtumista. Jokaisen seniorin riskiarvio on erilainen. Kotona asuvan seniorin turvallisuuspalvelut liittyvät kodin turvallisuuteen ja ulkona liikkumisen turvallisuuteen. Apuja löytyy avustamisesta, teknologiasta ja apuvälineistä.

Turvallisuutta lisäävät palvelut ovat yksilöllisiä. Seniorin kotona asumisen turvallisuus liittyy paljon asioiden ennakointiin.
Helposti ajateltava turvallisuutta lisääviä palveluja ovat kodin turvallisuuteen liittyvät palvelut. Tällaisia palveluja ovat kodin fyysinen järjestely: jos jalka ei nouse kunnolla ja seniorilla on riksi kompastua, kannattaa viedä ullakolle matot, joihin voi kompastua. Jos seniori on ottanut käyttöön rollaattorin, täytyy katsoa kulkuväylät uusiksi, että rollaattorilla mahtuu turvallisesti istahtamaan lempi nojatuoliin.
Turvallisuutta lisäävät myös esimerkiksi ajastimet kahvinkeittimessä ja silitysraudassa tai liesivahti. Nämä ovat juuri asioita, jotka täytyy tehdä ennakoiden eikä liian myöhään vahingon tapahduttua harmitella, olisinpa tullut ajatelleeksi.

Yleisesti ottaen itsenäisyys ja omatoimisuus lisää seniorin elämänlaatua. Liikkumisen turvallisuuta kodin ulkopuolella voi lisätä tuttu avustaja. Jos on epävarmaa mistä löytyy uusi osoite, seniori voi lähteä uusiin paikkoihin turvallisin mielin, kun avustaja löytää uudet paikat kartalta. Samoin jos julkisilla kulkuneuvoilla liikkuminen on epävarmaa, joskus huimaa ja on tasapainovaikeuksia, toinen henkilö mukana auttaa selviytymään. Joskus avustaja voi toimia korvina, kun vaikkapa lääkärin käynnillä ei ihan kuule ja ymmärrä mitä sanottiinkaan ja mitä seuraavaksi tutkitaan. Talvella on tärkeää tietää kuinka toimia ettei liukastuisi. Siihen on olemassa hyvä pieniä apuvälineitä, kuten liukuesteitä kenkiin tai jääpiikki kävelykeppiin. Tietysti myös toisen ihmisen kainalossa on turvallinen liikkua liukkaallakin.

On erittäin tärkeää, että seniori lähtee asioimaan ja osallistuu elämään eikä jää kiikkutuoliin. Kiikkutuolissa menettää liikuntakykyä, mieli menne helposti maahan eikä ruokakaan oikein maistu. Kun on pitkään istunut kiikkutuolissa kotona yksin alkaa pelottaa kotoa ulos lähtö ja muiden ihmisten tapaaminen.

Ollut FB:ssä tähän liittyvä julkaisu 8.10.19:

Turvallinen kotona asuminen on edellytys kotona asumiselle. Se tarkoittaa, että kotona ei saa syntyä vaaratilanteita
kaatumiselle tai tulipalolle. Kotona asumisen pitää myös tuntua turvalliselle, kotona ei kenenkään tarvitse pelätä varkaita tai välivaltaa. Alla linkkejä lisätietoon.

Pyydä meidät kartoittamaan kotisi ja asumisesi turvallisuus, jos asia tuntuu liian
vaikealta yksin!

Tästä linkistä löytyy testi oman kodin turvallisuuden testaamiseksi:

https://www.kotonaasumisenturvallisuus.fi/asumisturvallisuu…

Tästä linkistä lisätietoa kodintapaturmien vähentämiseksi:

http://www.kotitapaturma.fi/tapaturmatyypit/3781-2/

Ikäihmisten kaltoinkohtelun vähentämisestä voi lukea tästä linkistä:

https://www.suvantory.fi/ikaihmisten-kaltoinkohtelu/

Poliisin näkökulma turvalliseen asumiseen tästä linkistä:

https://www.poliisi.fi/…/61663_Tietoa_ikaihmisille_kotona_a…

Kännykkä on yksi erinomainen turvallisuutta lisäävä väline. Matkapuhelin tuo turvaa siten, että seniori voi soittaa, jos hänelle tulee hätä ja seniorille voi soittaa, jos omaisia tai tuttavia mietityttää joku asia. Kännykkään voi ladata myös appeja, joilla voi seurata missä tuttavat kulkevat tai kartan perille löytämiseen, jos seniori kykenee tällaisia
ominaisuuksia vielä käyttämään. Matkapuhelin on myös iso ongelma joillekin senioreille: se sulkeutuu, kun akku loppuu ja kuka sitä pin-koodia muistaisi. Kännykkä unohtuu myös helposti kotiin, kun lähtee kauppaan. Sittenpä omaiset eivät saa senioria kiinni ja huoli on suuri, erityisesti jos ei ole mahdollisuutta mennä katsomaan seniorin kotiin onko kaikki kunnossa. Erityisen harmillista on, jos kotiin unohtuivat kännykkä ja avain. Silloin toivotaan apua naapureilta. Ja mieleen tulee, olisipa hyvä, kun meillä olisi luottohenkilö, joka tuntee
seniorin ja voimme pyytää apua.

On olemassa myös erinomaisia laitteita, jotka esimerkiksi hälyttävät omaisen kännykkään, jos seniori kaatuu tai seniorin kännykästä loppuu akku. Kyseisiin laitteisiin saa asetettua myös alueen, jolla seniori voi kulkea turvallisesti. Omainen saa kännykkään tiedon, jos seniori on ylittänyt tutun ja turvallisen alueen. Aluemääritys tehdään jokaiselle yksilöllisesti. Tuo

tietohan lisää turvallisuutta sekä seniorille että omaiselle. Vaikkapa muistisairaus voi saada seniorin
hyppäämään junaan ja lähteä katsomaan serkkuja maaseudulle. Tämäkin asia on
mietittävä etukäteen eikä liian myöhään vahingon jo satuttua.

Tilaa Nexus-Arkiturvallisuuspaketti (480 euroa)

Arkiturvallisuuspaketti: Kotikäynnin maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin

Paketti sisältää senioriammattilaisen tunnin kotikäynnin maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin sovittuna aikana. Hinta on 480 euro per kuukausi.

Arkiturvallisuuspaketti soveltuu esimerkiksi seniorille, jolla on keskivaikea muistisairaus. Hänellä käy esimerkiksi kotihoito aamuisin auttamassa aamutoimissa ja antamassa lääkkeen valvotusti. Omainen, esimerkiksi tytär, asuu kaukana ja on kiireinen työtehtävissään. Tytär on usein pahoillaan, kun hän ei saa aina yhteyttä äitinsä kännykkään eikä hän voi auttaa äitiään, kun hänellä on kotona tavarat kadoksissa.

Seniorin luona käytäessä varmistetaan hänen vointi, etsitään kadonneet tavarat, varmistetaan kännykän lataus ja avustetaan häntä missä asioissa hän tarvitsee apua. Käynnin jälkeen laitetaan omaiselle viesti, jotta hän tietää seniori voinnin ja mielialan käyntihetkellä. Omaista helpottaa jo ajatus, että taas kahden päivän kuluttua tuttu ja luotettava ihminen menee seinorin luokse varmistamaan tilanteen kotona.

Pyydä lisätietoja palvelusta sähköpostitse tuula.korhonen@nexussenioripalvelut.fi tai soittamalla 040 822 4020.

Tilaa tai kysy lisätietoja soittamalla 09 4155 1955.